معرفی گروه مهندسی شیمی

گرچه صنایع شیمیایی موجود در جهان دارای سابقه چند صد ساله می باشد اما توسعه جدی این صنایع از قرن نوزدهم میلادی آغاز شده است شاید عامل این توسعه روشمند را بتوان کشف وجوه مشترک صنایع و نیاز به افراد تعلیم یافته و متخصص در زمینه اصول حاکم بر فرآورش تولید صنعتی دانست. اولین قدم اساسی در تدوین اصول حاکم بر فرآیندهای شیمیایی توسط جورج دیویس انگلیسی صورت گرفت. او متوجه این نکته شده بود که تحلیل و تبیین برخی از مسایل مهندسی نیاز همزمان به شیمی و فیزیک دارد . براین اساس در سال 1880 در سخنرانی خود تصویری هرچند کلی از عملیات واحدها ارایه نمود که سخنرانی وی در سال 1901 تحت عنوان هندبوک مهندسی شیمی چاپ و منتشر گردید.جنگ جهانی اول توسعه سریع صنایع شیمیایی و به تبع آن نیاز روز افزون به مهندسین شیمی را به همراه داشت به همین دلیل پس از مدت کوتاهی ایالات متحده آمریکا به بزرگترین کشور رشد و توسعه مندسی شیمی تبدیل شد و کارآمدی این رشته پیش از پیش آشکار گردید.مهندسی شیمی علم گسترده ای است که تبدیل مواد به یکدیگر ، جداسازی آمیزه های اختلاط مواد و پدیده های انتقال را مورد مطالعه قرار می دهد پایه این علم در حقیقت بر کوششهای اولیه انسان برای استفاده از مواد خام برمیگردد برای مثال استفاده از آب برای استخراج مواد معطر از گلها و برگها به منظور ساخت عطر و دارو، آسیاب کردن دانه و تولید آرد یا تبدیل مواد رنگی به رنگ که امروزه عملیات واحد نامیده می شوند. بر طبق تعریف انجمن مهندسی شیمی آمریکا، مهندسی شیمی تلفیقی از بکارگیری اصول علم شیمی و فیزیک با توجه به جنبه های اقتصادی حاکم بر فرآیندهای مربوط به تغییر حالت،فرآیندهای ترکیبی و فرآیندهای انتقال انرژی می باشد. با توجه به زیر ساختهای محکم مهندسی شیمی ( اصول فیزیکی و شیمیایی) امکان نقش پذیری بیشتر مهندسی شیمی در رشد و اداره فناوریهای مورد نیاز وجود دارد به همین دلیل دایره کارائی موفقیت آمیز مهندسی شیمی بسیار گسترده و متنوع می باشد.حضور فعال و کارآمد مهندسین در پژوهش و تحقیق پیرامون فرآیندهای نوین تولید،طراحی دستگاههای بکار گرفته شده در فرآیندها، فعالیتهای توسعه بخش فرآیند،نظارت بر تولید و رفع مشکلات فنی و رفع معایب دستگاهها حاکی از گستردگی و توانمندی رشته مهندسی شیمی از آغاز تا پایان یک فرآیند تولید می باشد.صنایع فرآوری نفت،پتروشیمی و محصولات میانی،صنایع گاز،دارویی،رنگ،مواد شوینده،سموم دفع آفات،صنایع شیمیایی معدنی از قبیل سیمان،گچ،آهک،شیشه،سرامیک و کاشی،صنایع سلولزی از قبیل کاغذ ،مقوا،صنایع غدایی از قبیل قند ،شکر ،مواد تخمییری،نوشابه،روغنها،صنایع فرآورش چرم و پوست و مواد منفجره،صنعت تصفیه پسابها،علوم هسته ای،زیست محیطی،زیست پزشکی،کاتالیزورها،پلیمرها،کنترل فرآیندها،کنترل کیفیت،بیوتکنولوزی و اخیرا نانوتکنولوژی از گرایشهای بسیار متنوع مهندسی شیمی حکایت می کند.آموزش مهندسی شیمی در دوره کارشناسی به گونه ای است که دانش آموختگان این رشته قادر به طراحی ،راه اندازی، اداره و کنترل واحد صنعتی صنایع فوق می باشند.

ایران با دارا بودن منابع  سرشار نفت، گاز و مواد معدنی و  تبدیل این منابع به مواد با ارزش  افزوده بالاتر مستلزم تنوع فوق  العاده و  وسعت صنایع شیمیایی می باشد. تربیت متخصصین از  مقاطع کارشناسی تا دکتری مهندسی  شیمی  با عنایت به این که غالب این صنایع  نیاز مبرمی به  تحقیق و توسعه در  جهت  اخذ دانش فنی در زمینه های مربوطه  دارند، از اولویت خاصی برخوردار  می باشد. همچنین بعلت وجود پتروشیمی و صنایع وابسته در مناطق همجوار  شهر  زیبای ارومیه می‌توان به ضرورت  ایجاد گرایش مهندسی شیمی در این  شهر پی  برد.

گروه مهندسی شیمی دانشگاه ارومیه  در سال 94 با پذیرش دانشجو در مقطع  کارشناسی مهندسی شیمی فعالیت خود  را آغاز نموده و امید است با تلاش  مسولین و اساتید گروه به یکی از  گروههای قوی دانشکده مهندسی شیمی و پتروشیمی که   راه اندازی آن در  برنامه آتی است تبدیل شود.

مسئولین گروه

مدیریت گروه